Rólunk

A Van más út! kampány a Kiserdő megvédésére jött létre 2017 nyarán. Tiltakozások szervezésével, az érintett lakóközösségek, politikai szereplők megszólításával és mozgósításával fontos lépéseket tettünk:

  • a tervezési folyamatot lassítottuk, végül a NIF újratervezést rendelt el
  • kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt hitet tet tek a Kiserdő megvédése mellett
  • a tiltakozással, mozgósítással párhuzamosan a Kiserdő területén folyamatosan szervezünk programokat
  • a fenntartókkal együttműködve gondozzuk az erdőt

A Van más út! aktivistái egy olyan alternatíva kidolgozását vállalták, amely nemcsak megmenti a Kiserdőt az útépítéstől és kielégíti a kormány útépítési szándékait, de megoldást is nyújt a Határ út túlterheltségének problémájára, és elindítja a környék városrészeit egy fenntartható, élhető jövőkép megvalósulása felé.

A városfejlesztési nagyberuházásoknak valójában minden esetben egy ehhez hasonló jövőkép megvalósulását kéne szolgálniuk, meglévő természeti és közösségi értékeink veszélyeztetése helyett. Bízunk benne, hogy a Van más út! csoport által elképzelt alternatíva közelebb visz egy ilyen Budapest kialakulásához.

Mert van más út!

Kisváros a nagyvárosban

A Kiserdő megvédése mellett összeköt minket egy olyan fenntartható város jövőképe, ahol jó élni. Ahol sok fa vesz körül minket, ahol úgy alakítjuk a városunkat, hogy az minél jobban képes legyen ellenállni a klímaváltozás új kihívásainak. Ahol közel van minden, ahol gyalogosan vagy biciklin elérhetőek a napi rutinhoz szükséges üzletek és hivatalok, és ha messzebb is akad dolgunk, van más választási lehetőségünk, mint autóba ülni. Ahol közlekedésfejlesztés nem jelent egyet a közútfejlesztéssel – még akkor sem, ha adott esetben egy erdő kivágása nélkül is megépíthető egy út.

Az általunk elkészített tervvel ebbe az irányba tehetünk lépéseket. Aforgalomcsillapított Határ út és Ecseri út, az átalakuló Üllői út, a kibővülő Ecseri úti és újraértelmezendő Határ úti csomópontokkal egy olyan valóban együtt élő kisváros alapjait tehetjük le, ahol teljesülnek a jövőbe vetett kívánságaink. Ez már nemcsak a Kiserdőről szól kizárólag, de a Kiserdő lehet a szíve ennek a kisvárosnak – vagy éppen a tüdeje, hisz mindnyájunknak frissebb levegőt, kevesebb szennyeződést és jobb városi klímát biztosít az erdő.